ORKISZ

Orkisz jest fundamentem diety Św. Hildegard. Wg mniszki z Bingen jest on najlepszym ze wszystkich zbóż , m.inn. ogrzewa, wzmacnia i odżywia organizm, daje człowiekowi mocne mięśnie, zdrową krew ale również szczęśliwy umysł i pogodną duszę. Orkisz zawiera dużą ilość aktywnych składników wspomagających zdrowie i zapobiegających chorobom: biologiczne wysokowartościowe białka, węglowodany złożone, składniki mineralne, witaminy i mikroelementy, substancje wspomagające wzrost i rozwój komórek 

Wysoka biodostępność sprawia, że jest w dużym stopniu przyswajalny przez organizm.

Polecamy 5 gatunków orkiszu, które gwarantują jakość i powinny znaleźć się na Waszych stołach:

Oberkulmer Rotcorn, Ostro, Schwabenkorn, Frankenkorn, Steiners Roter Tiroler

  • GEISINGEN GRYSIK ORKISZOWY 1kg
    • GEISINGEN GRYSIK ORKISZOWY 1kg
    • GEISINGEN GRYSIK ORKISZOWY 1kg

    • 16,90  zawiera VAT
    • Grysik jest kolejnym rodzajem rozdrobnionego ziarna orkiszu. Nadaje się do robienia kaszki, placków i zupy grysikowej. Można nim zagęszczać desery i budyń kasztanowy.   Kraj pochodzenia: Niemcy
    • Dodaj do koszyka
  • GEISINGEN RYŻ ORKISZOWY 1kg
  • GRYSIK ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY 1KG GEISINGEN
  • HABERMUS ORKISZOWY-KASZA DROBNA 1KG GEISINGEN
    • HABERMUS ORKISZOWY-KASZA DROBNA 1KG GEISINGEN
    • HABERMUS ORKISZOWY-KASZA DROBNA 1KG GEISINGEN

    • 15,90  zawiera VAT
    • Habermus zalecany jest jako pierwszy, ciepły posiłek w ciągu dnia (zupa śniadaniowa). Idealnie smakuje przyrządzony z przyprawami, jabłkiem, które zalecała św. Hildegarda i miodem. Habermus wspomaga prawidłowe ukrwienie oraz zapewnia energię na cały poranek.   Kraj pochodzenia: Polska
    • Dodaj do koszyka
  • MĄKA ORKISZOWA -typ 600 Orkisz Oberkulmer 1 kg
    • MĄKA ORKISZOWA -typ 600 Orkisz Oberkulmer 1 kg
    • MĄKA ORKISZOWA -typ 600 Orkisz Oberkulmer 1 kg

    • 15,70  zawiera VAT
    • Mąka orkiszowa, z której można zrobić ciasteczka zalecane przez św.Hildegardę lub użyć jej do pieczenia chleba, doskonale nadaje się do naleśników oraz zagęszczania sosów. Składniki: Mąka (orkisz niehybrydowany odmiana OBERKULMER) z której można zrobić ciasteczka zalecane przez św.Hildegardę lub użyć jej do pieczenia chleba, doskonale nadaje się do naleśników oraz zagęszczania sosów. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Kraj pochodzenia…
    • Dodaj do koszyka
  • Mąka orkiszowa Geisingen 5kg Typ 630
    • Mąka orkiszowa Geisingen 5kg Typ 630
    • Mąka orkiszowa Geisingen 5kg Typ 630

    • 68,00  zawiera VAT
    • Mąka orkiszowa, odmiana Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn Nadaje się do produkcji wszystkich wypieków z ciasta ucieranego, chleba (półbiałego) i do zagęszczania sosów. Biała mąka otrzymana z mieszanki prastarych odmian orkiszu. Jest delikatna w smaku i strukturze, choć nieco "grubsza", mniej "pudrowa" niż mąka typu 405. Wspaniale sprawdza się w kuchni dla dzieci, a także do deserów i wszelkich potraw delikatnych, gdyż…
    • Dodaj do koszyka
  • PŁATKI ORKISZOWE GRUBE 1KG
    • PŁATKI ORKISZOWE GRUBE 1KG
    • PŁATKI ORKISZOWE GRUBE 1KG

    • 18,90  zawiera VAT
    • Płatki orkiszowe zawierają i dużą ilości błonnika, który pomaga w regulowaniu procesów trawiennych. Ze względu na wartości odżywcze jakie posiada orkisz produkty  są odżywcze i sycące, dlatego też po posiłku przez dłuższy czas nie będziemy odczuwać głodu i unikniemy podjadania.   Kraj pochodzenia: Niemcy
    • Dodaj do koszyka