You are currently viewing KOZŁEK LEKARSKI

KOZŁEK LEKARSKI

Kozłek lekarski ( Valeriana officinalis)
Rodzina kozłkowate ( Valerianaceae)
 
Roślina znana od starożytności, nazwa Waleriana pochodzi od Valerianusa Pliniusa lub od słowa valere= być zdrowym,
Nazwę polską zawdzięcza niezbyt przyjemnemu zapachowi- kojarzącemu się z kozłem, Również Dioskures pisał też o działaniu kozłka. Król Mitrydates umieścił kozłka w swojej recepturze na odtrutkę.
 
Roślina wieloletnia lub dwuletnia ,wysokość 50- 150 cm, to roślina miododajna, występuje w całej Europie oraz sporej części Azji oraz Ameryce Północnej
Rośnie na wilgotnej glebie- błotniste łąki, zarośla, rowy ale też jest uprawiana w celach leczniczych.
 
Surowcem są korzenie i kłącza, zbieramy je jesienią lub wiosną Wiosną kwiaty i pączki kwiatowe można używać do sałatek, sosów, deserów, a liście jako przyprawa. Łodyga dołem jest owłosiona, a im wyżej- naga. Ma pierzaste liście, kwiaty białe lub bladoróżowe zebrane w baldachy.
 
Stosuje się do nalewek, intraktów, olejków.
 
Działanie :
– uspokajająco – podłoże nerwowe i lękowe, obsesje, niepokoje, napięcia, bezsenność, epilepsja, w menopauzie, neurastenii
– rozkurczowo na przewody żółciowe, moczowody, żołądek , jelita
– wykrztuśne
– wiatropędne
– przeciwcukrzycowo
– obniża ciśnienie -nadciśnienie
– w zaburzeniach czynnościowych serca
– łupież łojotok, trądzik, wysypka
– zewnętrznie napary antyseptycznie
– oczy – zapalenia spojówek
 
Koty bardzo lubią te roślinę, bo działa na nie pobudzająco.
 
!!!! Uwaga !!!!
Zbyt długie stosowanie wpływa na trawienie oraz powodować może bóle głowy i palpitacje serca.
Nie dłużej niż 2-3 tyg i przerwa. Nie podajemy kobietom w ciąży, karmiącym piersiom oraz dzieciom poniżej 12 lat.
 
Osoby ze skłonnością do nerwowości i skłonnością do ekscytacji powinny też uważać lub nawet nie należy ich używać na własna rękę.
Należy także uważać z jednoczesnym przyjmowaniem leków przeciwhistaminowych oraz przeciwdepresyjnych.
 
Propozycja nalewki z kozłka:
½ szkl. Suchych kłaczy , 400 ml wódki
Kłącza wsypać do słoja , zalać , zakręcić, odstawić na 2 tyg.
Przecedzić i zlać do ciemnej butelki

Dodaj komentarz