You are currently viewing KREM BRULEE

KREM BRULEE

Przepis na Krem Burlee Mango dla osób które nie mogą spożywać mleka. Smacznego i na zdrowie!
                           
Składniki (na 4 porcje):
 
4 żółtka
Ok 400 ml śmietanki kokosowej (z puszki, dobrze schłodzonej)
100 g cukru (50 g do masy + 50 g do karmelizacji) ( daje mniej i ostatnio dałam kokosowy)
1 dojrzałe mango
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub nasiona z jednej laski wanilii)
 
👇Przygotowanie:
Obierz mango, usuń pestkę i zmiksuj miąższ na gładkie purée. Odstaw.
👉 W rondelku podgrzej śmietankę kokosową z wanilią. Nie gotuj – ma być tylko gorąca.
👉W misce ubij żółtka z cukrem na jasną, puszysta mase
👉Powoli wlewaj ciepłą śmietankę kokosową do masy jajecznej, cały czas mieszając. Następnie dodaj purée z mango i dokładnie wymieszaj.
👉Przelej masę do ramekinów. Piecz w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 40–50 minut, aż masa będzie lekko ścięta na brzegach, ale w środku delikatnie drżąca.
👉Ostudź ramekiny i schłódź w lodówce przez co najmniej 3 godziny, wkładam na noc:)
👉Przed podaniem posyp wierzch cukrem i karmelizuj go palnikiem kuchennym albo pod grillem w piekarniku.
 
Uwagi;
Śmietanka kokosowa z puszki powinna być tłusta i jednorodna. Jeśli oddzieliła się na warstwy (krem i woda), wymieszaj je przed użyciem.
Krem brulée na bazie kokosa jest często  bardziej delikatny
w konsystencji, ale nadal będzie pyszny.
 
Smacznego goście Twierdzowycg komnat:)

Dodaj komentarz